Wegenbelasting
Als je een auto, motor, bestelauto of vrachtwagen hebt, dan moet je motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) betalen. Ook al staat je auto gestald in een garage of in je inrit. Zolang een kenteken actief op naam staat moet je hiervoor wegenbelasting betalen.
Wegenbelasting is bedoeld om het wegennet in Nederland te kunnen onderhouden. Per provincie zijn er verschillen te merken in het tarief. Dit komt omdat er naast de belasting de provincie er ook nog een bedrag bij rekent.
Vrijstelling
Auto die ouder dan 40 jaar zijn, zijn vrijgesteld van wegenbelasting en voor de auto’s die tussen 1974 en 1988 op kenteken zijn gekomen geldt een overgangsregeling.
Voor auto’s die meer dan 40 jaar geleden in gebruik zijn genomen geldt een vrijstelling voor de belasting. Wanneer jouw auto tussen 1 januari 1974 en 1 januari 1988 voor het eerst in gebruik is genomen geldt een overgangsregeling.
Voor schone auto’s was er ook een vrijstelling, maar deze is helaas weer aan banden gelegd per 01-01-2014. Alleen zeer schone auto’s, met zeer lage CO2-uitstoot, vallen nog wee jaar lang van de vrijstellingsregels. Dit kun je natuurlijk altijd even nagaan bij je dealer.
Betalen
Om wegenbelasting te kunnen betalen hoef je niets te doen. Zodra je een kenteken op naam zet krijg je vanzelf bericht. Uiteraard bij verkoop stopt het ook vanzelf. Wil je tijdelijk van je kosten af en gebruik je de auto niet, schors dan het kenteken. Lees meer over schorsen op: schorsen.
Wat moet ik betalen?
Wil je weten wat de wegenbelasting gaat kosten, kijk dan op de pagina van de Rijksoverheid:
Motorrijtuigenbelasting berekenen